Een EHBO cursus is voor iedereen nuttig. Weten wat je moet doen bij kleine en grote ongevallen kan letterlijk levens redden. Een basiscursus duurt drie dagen en wordt na een praktijkexamen afgerond met een diploma. Je leert tijdens deze training bijvoorbeeld hoe een verband aan te leggen maar ook hoe je een beroerte herkent. Je leert ook hoe om te gaan met een AED. Het EHBO diploma is twee jaar geldig. Wel moet je ieder jaar een herhalingscursus doen om de vaardigheden op peil te houden. Daarna kun je het diploma verlengen.

EHBO cursus: vooral praktijk

Een EHBO cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte. Maar het belangrijkste deel van de training is praktijk. Het nabootsen van echte situaties, met inzet van lotusslachtoffers, zorgt ervoor dat de praktijkoefeningen zo realistisch mogelijk zijn. Tijdens de cursus leer je een kritische situatie te beoordelen en hoe hier mee om te gaan. Er is aandacht voor problemen met bloedcirculatie, ademhaling en bewustzijn en voor letsel aan wervels, zintuigen en ledematen. Ook komt de behandeling van diverse wonden, steken en beten aan bod. Tevens worden verschillende (acute) ziekten en kinderziekten besproken.

EHBO cursus, vaak vergoed door zorgverzekeraar

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten die je maakt voor het volgen van een EHBO cursus. Of ook jouw verzekeraar dit geheel of gedeeltelijk vergoedt, vind je terug in de polisvoorwaarden. Maar ook als de kosten niet vergoed worden, is een EHBO-training absoluut de investering waard. Bovendien kan het voor bedrijven verplicht zijn om één of meerdere opgeleide EHBO ers in dienst te hebben. Dat is het geval als er een bovengemiddeld risico-niveau is binnen het bedrijf. G4S biedt verschillende EHBO cursussen op locatie maar ook in company.